Zo krijg je shadow-IT onder controle

Door de toenemende digitalisering in combinatie met een tekort aan IT-professionals, hebben organisaties in steeds vaker te maken met shadow-IT. Maar wat is shadow-IT precies? Hoe ontstaat het? Wat zijn de risico’s en hoe krijg je het weer onder controle?

schaduw_it_onder_controle_d
schaduw_it_onder_controle_d
Zo krijg je shadow-IT onder controle

Shadow-IT zijn alle IT-middelen die binnen een organisatie worden gebruikt, maar buiten het beheer van de IT-afdeling vallen. Het gaat om alle door medewerkers gebruikte applicaties, cloud services en hardware, die niet zijn ontwikkeld of goedgekeurd door IT. Shadow-IT komt veel vaker voor dan je denkt. Elke organisatie heeft er wel mee te maken. Ook het versturen van bedrijfsgevoelige informatie via een privé mailaccount is shadow-IT.

Voorbeelden van shadow-IT

  • Hardware: Privé laptops en smartphones
  • Applicaties: Slack, Dropbox, Google Drive, WeTransfer
  • Cloud services: PaaS, IaaS & SaaS-oplossingen

Hoe ontstaat shadow-IT?

Shadow-IT ontstaat wanneer de IT-afdeling er niet in slaagt om de toenemende behoefte aan digitale innovaties binnen de organisatie bij te benen. De business is voortdurend op zoek naar applicaties waarmee ze sneller, slimmer en efficiënter kunnen werken. Daar kunnen ze geen maanden - of zelfs jaren - op wachten. Helaas is dat niet zo 1,2,3 opgelost: Ruim een jaar na de snelle omschakeling naar het thuiswerken, ervaren veel IT-professionals nog altijd een hoge werkdruk. Het gevolg: medewerkers gaan op eigen houtje IT-middelen inzetten.

De risico’s van shadow-IT

Het spreekt voor zich dat de toename van shadow-IT flink wat risico’s met zich meebrengt. Organisaties hebben te maken met:

  • Veiligheidsrisico’s, zoals het risico op datalekken
  • Meer fouten en minder kwaliteit door gebrek aan standaardisatie
  • Hogere kosten: Shadow IT is op termijn vaak duurder dan intern goedgekeurde oplossingen
  • Software-upgrades die verderop in de keten voor problemen zorgen

Shadow-IT doelwit van cyberaanvallen

Gartner voorspelde al in 2016: ‘Tegen 2020 zal één derde van de succesvolle cyberaanvallen plaatsvinden op Shadow-IT.’ Het werkelijke cijfer kan door de onvoorziene pandemie, de exponentiële groei in het gebruik van cloud services en de wildgroei aan applicaties alleen maar hoger uitvallen. Een grote zorg voor veel organisaties.

Krijg shadow-IT onder controle met Rapid Application Development

Een belangrijke oorzaak van shadow-IT is dat software-ontwikkeling met traditionele ontwikkelmethoden simpelweg te lang duurt. Met Rapid Application Development ligt het antwoord op de toenemende vraag naar digitale innovatie voor het oprapen. Deze populaire methode voor agile-softwareontwikkeling stelt je in staat om snel, praktisch en op een flexibele manier innovatieve applicaties te ontwikkelen.

Alles over low-code

Met low-code bouw je razendsnel krachtige software die perfect aansluit bij je organisatie. Heb je een vraag over deze technologie? Wij zetten de belangrijkste informatie op een rij.

Alles over low-code

Wil je iemand spreken over low-code applicaties? Plan direct een afspraak.

Plan afspraak