apr 7, 2021 1 minuut

Zo krijg je shadow-IT onder controle

Door: Bas Hendriks

No-code

Door de snelle omslag naar het thuiswerken en de noodgedwongen digitalisering als gevolg daarvan, hebben IT-professionals in toenemende mate te maken shadow-IT. Maar wat is shadow-IT precies? Hoe ontstaat het? Wat zijn de risico’s en hoe krijg je het weer onder controle?

Wat is shadow-IT?
Shadow-IT is een term die gebruikt wordt voor alle IT-middelen die binnen een organisatie gebruikt worden, maar buiten het beheer van de IT-afdeling vallen. Het gaat om alle applicaties, cloud services en hardware die wel door medewerkers gebruikt worden, maar niet zijn ontwikkeld of goedgekeurd door de IT-afdeling. Voorbeelden van shadow-IT zijn:

  • Hardware: Privé laptops en smartphones
  • Applicaties: Slack, Dropbox, Google Drive, WeTransfer
  • Cloud services: PaaS, IaaS & SaaS-oplossingen

Hoe ontstaat shadow-IT?
Shadow-IT ontstaat wanneer de IT-afdeling er niet in slaagt om de toenemende behoefte aan digitale innovaties binnen de organisatie bij te benen. De business is voortdurend op zoek naar applicaties waarmee ze sneller, slimmer en efficiënter kunnen werken. Daar kunnen ze geen maanden - of zelfs jaren - meer op wachten. Daarnaast is de complexiteit van de IT-gerelateerde problemen behoorlijk toegenomen sinds werknemers massaal vanuit huis inloggen. Niet voor niets ervaren veel IT-professionals een jaar na dato nog altijd een hoge werkdruk. Het gevolg van dit alles: werknemers gaan zelf op zoek naar een bestaande digitale oplossing die aan hun behoeften voldoet.

De risico’s van shadow-IT
Het spreekt voor zich dat de toename van shadow-IT flink wat risico’s met zich meebrengt. Organisaties hebben te maken met:

  • Verhoogde veiligheidsrisico’s
  • Gebrek aan standaardisatie
  • Gebrek aan interne ondersteuning
  • Software-upgrades die andere gebieden van de IT van de organisatie infrastructuur beschadigen

Shadow-IT is doelwit van cyber-aanvallen
Gartner's Top Security Predictions voorspelden het in 2016 al: ‘Tegen 2020 zal een derde van de succesvolle cyber-aanvallen, plaatsvinden op Shadow-IT middelen.’ Deze cijfers zullen door de onvoorziene pandemie - en de exponentiële groei in het gebruik van cloud services en wildgroei aan applicaties - alleen maar verder toenemen. Een grote zorg voor veel organisaties.

Krijg shadow-IT onder controle met Rapid Application Development
Een belangrijke oorzaak van shadow-IT is dat software-ontwikkeling met traditionele ontwikkelmethoden simpelweg te lang duurt. Met Rapid Application Development ligt het antwoord op de toenemende vraag naar digitale innovatie voor het oprapen. Deze populaire methode voor agile-softwareontwikkeling stelt je in staat om snel, praktisch en op een flexibele manier innovatieve applicaties te ontwikkelen. Alles over Rapid Application Development lees je hier.

Download RAD whitepaper

 
 

Elke organisatie heeft zijn eigen uitdagingen. Maar als het om de ontwikkeling van software gaat, komen deze eigenlijk altijd overeen. In deze whitepaper laten we zien dat traditionele ontwikkelmethoden vaak de oorzaak zijn van min of meer al deze problemen. Ontdek hoe Rapid Application Development (RAD) een effectievere methode kan zijn om deze issues op te lossen en digitale innovatie binnen jouw organisatie te versnellen.

 
Download

Deel deze pagina:

Bekijk alle stories
Bekijk alle stories