apr 21, 2021 2 minuten

Voordelen van low-code worden wel gezien, maar niet benut

Door: Bas Hendriks

No-Code

Dat het ontwikkelen van software alleen is weggelegd voor een selecte groep IT’ers is gelukkig niet meer van deze tijd. Dankzij low- en no-code-platforms kunnen er nu ook applicaties ontwikkeld worden door mensen met weinig - of zelfs geen - programmeerkennis. Organisaties kunnen zo de grote vraag naar digitalisering en het tekort aan IT’ers die daarvoor beschikbaar zijn weer onder controle krijgen.

Helaas toont het ‘Low-Code Forecasts 2021’-onderzoek van Mendix aan dat het aantal organisaties en mensen dat low- of no-code daadwerkelijk inzet veel kleiner is dan de potentiële groep low code-ontwikkelaars.


Leeftijd speelt geen rol
Het onderzoek toont aan dat zich onder de 4,5 miljoen fulltime werknemers in Nederland maar liefst 1,8 miljoen potentiële low-code ontwikkelaars bevinden. 77% van de Nederlanders is bereid om nieuwe digitale vaardigheden te ontwikkelen. 83% geeft aan dat je nooit te oud bent om nieuwe skills te leren en 46% zou graag een applicatie ontwikkelen voor een specifieke digitale uitdaging. Leeftijd speelt dus geen rol bij het om-of bijscholen naar een IT-functie.

Volgens de respondenten helpen de nieuwe digitale skills ook bij het uitvoeren van de eigen taken en werkzaamheden. Zelfs 27% ziet het als een aanleiding om in andere branches aan de slag te kunnen en 25% zou met de skills hogerop in het bedrijf willen komen. Toch blijkt slechts 6% daadwerkelijk actief bezig te zijn met het ontwikkelen van nieuwe digitale vaardigheden.

Wat is de rol van low-code?
Dankzij low- en no-code is het mogelijk om in samenwerking met de IT-afdeling applicaties te ontwikkeling zonder dat kennis van programmeren vereist is. In plaats van traditionele code, wordt er visual modelling gebruikt. Gebruikers kunnen voorgeprogrammeerde componenten slepen in logische reeksen en op die manier slimme en functionele applicaties ontwikkelen. Een groot deel van de Nederlanders zou zo’n platform kunnen gebruiken.

Low-code door slechts 1% gebruikt
54% van de respondenten had voor het onderzoek nog nooit van low-code gehoord, 31% kent de technologie maar weet niet hoe het werkt en slechts 14% weet wat low-code is en hoe het toegepast kan worden. Wanneer medewerkers horen wat low-code is en wat het voor hun organisatie kan betekenen, geeft de helft aan daar wel degelijk de voordelen van te zien. Toch wordt low-code door maar 1% van de ondervraagden daadwerkelijk gebruikt.

Ook sneller en slimmer ontwikkelen met no-code?
Met het no-code platform van Betty Blocks richt je binnen no time slimme, duurzame en gebruiksvriendelijke webapplicaties in die er voor zorgen dat de mensen in jouw organisatie efficiënter kunnen werken. Van het automatiseren van handmatige processen tot het uitbreiden en optimaliseren van bestaande systemen. Alles over het wat, hoe en waarom lees je hier.

Alles weten over no-code?

 

In onze no-code guide vertellen we je alles over no-code: Wat is het? Hoe werkt het? En wat kun je er allemaal mee bouwen? Ook lees je alles over de verschillen met low code, de meest voorkomende misvattingen en niet onbelangrijk: wat no-code kan betekenen voor de digitale transformatie van jouw organisatie.

 
Download

Deel deze pagina:

Bekijk alle stories
Bekijk alle stories