aug 31, 2020 3 minuten

Kunnen apps worden gemaakt door non IT’ers?

Door: Bas Hendriks

innovation
No-code

Als je denkt aan IT projecten zoals applicaties ontwikkelen, dan denk je waarschijnlijk aan gespecialiseerde IT’ers die aan deze projecten werken. Zij kunnen bijvoorbeeld werken aan een mobiele app voor een bedrijf.

Vroeger gaven wij al ons vertrouwen aan IT’ers om voor ons websites en applicaties te ontwikkelen en updaten. Maar vandaag de dag kunnen applicaties ook worden ontwikkeld door non IT’ers, dit noemen wij citizen development. Dit was tot voor kort geleden een non factor in de zakelijke wereld, maar nu grote bedrijven zoals Microsoft een partnerschap zijn aangegaan met Betty Blocks. Kunnen wij constateren dat citizen development veel potentie heeft voor de toekomst.

Wie zijn citizen developers?


Iedereen kan een citizen developer zijn. Citizen developers zijn mensen zonder IT of developers opleiding die meewerken aan het ontwikkelen van bijvoorbeeld een bedrijfsapplicatie. Citizen developers zijn een gloednieuwe aanwinst voor bedrijven, op een onverwachte manier. Hun grootste kracht is dat ze zijn opgegroeid met technologie. Vaak zijn citizen developers jonge mensen (millennials), zij hebben vaak al veel gevoel voor techniek.

Denk bij citizen developers aan een mix van een eindgebruiker en een developer, op deze manier vormen zij de menselijke kant van uw digitale transformatie. Zij kunnen zich namelijk verplaatsen in de bezoeker van uw applicatie. Een citizen developer kan problemen snel identificeren en oplossingen verzinnen, dankzij dit zijn zij erg handig tijdens het ontwikkelingsproces van uw applicatie.Hoe kunnen mensen zonder IT opleiding dan applicaties ontwikkelen?


Citizen developers kunnen leren werken met No-Code platformen zoals die van onze partner Betty Blocks. No-Code is een onderwerp waar wij regelmatig over schrijven en met goede reden. No-Code heeft namelijk heel veel te bieden voor bedrijven.

Met No-Code kun je een eigen applicatie maken zonder te coderen. Hierdoor kan een citizen developer gemakkelijk met het platform aan het werk. In plaats van coderen ontwikkeld de citizen developer applicaties op ene visuele manier met No-Code. Dit doen zij in een drag & drop interface, dit houdt in dat ze de bouwblokken naar de juiste plaats slepen (vergelijkbaar met hoe je mailtjes naar mappen kunt slepen).

Deze manier van applicaties ontwikkelen is een stuk sneller en goedkoper dan het traditionele coderen. Normaal gesproken huur je een gespecialiseerde IT'er in om een applicatie voor je te maken. Maar tijdens het ontwikkelingsproces moet de IT'er zelf alles coderen, en vervolgens moet het door u worden goedgekeurd. Hier gaan enkele weken en misschien zelfs maanden overheen! Met No-Code is het ontwikkelingsproces verkort en hierdoor is de applicatie in enkele dagen af! Dit scheelt arbeidskosten.

Wat kunnen citizen developers bouwen?

Citizen developers kunnen erg waardevol zijn in een bedrijf wanneer ze worden ingezet bij het ontwikkelen van bedrijfsapplicaties. Met No-Code platformen kunnen citizen developers drie soorten applicaties bouwen: web, mobiele en back office applicaties. Deze applicatie soorten kunnen allemaal gebruikt worden voor bedrijven. Back-office applicaties kunnen uw bedrijf helpen om uw interne bedrijfsgegevens te beheren, web applicaties zijn geschikt voor klanten en mobiele applicaties kunnen helpen uw interne communicatie te verbeteren. Lees “Maak 3 soorten apps zonder te coderen” voor meer informatie over de verschillende soorten applicaties die je met No-Code kunt bouwen.

 


De vijf grootste voordelen van citizen developers in een bedrijf.

  1. Ze helpen jouw bedrijf om snel te reageren wanneer er behoefte is aan verandering. Citizen developers kunnen bijdragen aan het volledig digitaliseren van uw systemen en processen te automatiseren.

  2. Snelheid. Bedrijven hebben een oneindige eis voor applicaties en willen ze nu. Door gebruik te maken van No-Code kunnen citizen developers snel, gemakkelijk en effectief oplossingen ontwikkelen. Hierdoor is wordt een proces dat vroeger maanden duurde, een kwestie van een paar dagen!

  3. Betere verband tussen business en IT. Citizen developers zijn de brug tussen business en IT, doordat zij de verdeling van deze twee afdelingen overbruggen. Citizen developers combineren de scherpzinnigheid van business met de technische vaardigheden van IT om applicaties te maken. Hierbij hebben zij business doelen in gedachte, maar werken samen met IT om de ideeën te realiseren.

       
  4. Citizen developers zullen waardevoller worden naar mate hun vaardigheden groeien. Hoe meer ervaring (en hoe meer tools) citizen developers krijgen, hoe meer hun ontwikkelingsvaardigheden zullen verbeteren om meer waarde te kunnen leveren.

  5. Bedrijven rekenen vaak op hun IT team of externe software providers wanneer ze een nieuw product nodig hebben, maar er is niet altijd ruimte voor innovatie. No-Code platformen geven citizen developers de mogelijkheid om nieuwe oplossingen en business modellen te ontdekken om nog beter in te spelen op hun eigen behoeftes en die van hun klanten.

 

Deel deze pagina:

Bekijk alle stories
Bekijk alle stories