sep 18, 2019 2 minuten

Digitale transformatie!

Door: Bas Hendriks

Digitale transformatie
innovation

Kom, kijk even met me mee..

Oké, het vliegt je allemaal om de oren, je ziet het overal om je heen gebeuren, lastig om bij te houden.. maar ook jij wilt zeker niets missen & besluit om niet achter te blijven in het razendsnel ontwikkelende IT landschap!

We beginnen bij het begin en kijken naar de eerste golf van digitale transformatie. Hier heb ik voorbeelden die de wereld van muziek & fotografie behoorlijk op zijn kop zetten:

 • We hebben toegang tot meer dan 40miljoen nummers via Spotify. Kosteloos. alleen af & toe een advertentie tussendoor. Irritant? Betaal je een tientje. Easy!
 • Fotograferen doen we eenvoudig met onze smartphone, die moet je anno 2019 wel hebben hoor. Zo'n S10+ heeft een 5-camerasysteem. Drie camera's achter, 16-MP Ultra Wide Camera, 12-MP Wide-angle Camera en door de Telephoto Camera kan je 2x zoveel optisch zoomen en nóg breder beeld vastleggen.
 • We gebruiken Instagram als opslag voor alleen de mooie kiekjes & als je interesse hebt kan je hier ook nog mee verdienen ook. Win/Win!

 

In de tweede golf van digitale transformatie zien we voorbeelden die de wereld van rekrutering, reizen en TV op zijn kop zetten:

 • Geboren tussen 1980 en 2000? Generatie Y? millennial? Dan werk jij echt geen 40uur per week & zeker niet bij éénzelfde bedrijf. Freelancen, die MacBook kan toch overal open? Ieder koffietentje heeft WiFi joh!
 • Een online marktplaats voor de verhuur & boeking van meer dan 3 miljoen privé- accomodaties? in zo'n 192 landen en 33.000 steden? Ja hoor, AirBnB is er voor je!
 • Hoe je in een vreemd land, waar ze misschien geen engels spreken vanaf het vliegveld of treinstation naar die unieke accomodatie komt? Hoe heet dat bedrijf nou? Die bemiddeld tussen reizigers en aanbieders van personenvervoer & als je mazzel hebt bezorgen ze ook nog je Pokébowl, nét als jij arriveert! Uber Uber!
 • Voor de lezers die nog maandelijks betalen voor zenders op een beeldbuis, het liefst zo groot en dun mogelijk.. (ik ben trouwens van mening dat mijn kinderen niet eens zullen weten waar de afkorting TV voor staat). Netflix is het nieuwe TV kijken & al het leuke wat op TV komt, komt ook op internet. Zo gaat die reclame toch ook?
 

In de volgende, derde, golf van digitale transformatie wordt o.a. de automobielindustrie, bankwezen en verzekeringen geraakt:

 • BTC, ETH, XRP & LTC. Cryptovalutas, spannend he? Zo'n globaal betaalmiddel zonder tussenpersonen waarbij de transacties gebeuren tussen de gebruikers? Zo spannend dat je er niet in wilde geloven, of toen toch opeens wel.. FOMO, maar toen eigenlijk al weer te laat was. Lastig he?
 • Lemonade. Een verzekeraar die niet met mensen werkt maar met algoritmes om schadeclaims af te handelen. Declaraties kunnen daardoor binnen drie minuten afgehandeld worden. Ik hoor je al denken.. 'Ik ben normaal gesproken al drie minuten bezig met het keuzemenu'.
 • In de automobielindustrie zijn er waanzinnige milieu verontrustende verbeteringen te zien in de afgelopen periode. Zo'n 10 jaar geleden droeg Elon Musk bij aan de energietransitie toen het S model op de markt kwam. Ook stellen steeds meer steden een milieuzone in.
 • OH, bijna vergeten! Socio-economisch. Weleens van gehoord? Het is een systeem waarin delen & collectief consumeren centraal staat. Het gaat om gezamenlijk creatie, productie, distributie, handel en consumptie van goederen en diensten.
 • Wist je al dat er in Nederland 8 miljoen auto's gemiddeld 23 uur per dag stilstaan? Onder het mom van socio-economisch dan toch maar zo'n S model aanschaffen en deze P2P-delen (tegen financiele vergoeding natuurlijk) met de buren via Snappcar!

Nederland staat op de derde plek in het Euler Hermes ‘Enabling Digitalization Index (EDI) 2018’ rapport en is de ideale broedplek voor bedrijven om nu digitaal te transformeren. De digitale transformatie is in volle gang & iedereen krijgt ermee te maken.

Nederland is de ideale broedplek voor bedrijven om nu digitaal te transformeren!

Benieuwd wat digitale transformatie voor jouw organisatie kan betekenen? Wij komen graag in gesprek! 

 

Deel deze pagina:

Bekijk alle stories
Bekijk alle stories