sep 30, 2020 4 minuten

Interview Chris Obdam - De toekomst van het No Code landschap

Door: Bas Hendriks

Betty Blocks
holygrow
interview

De toekomst van het No-Code landschap

In het drieluik van interviews met Chris Obdam, CEO van Betty Blocks, is dit deel 2. In dit deel bespreken we de toekomst van low- en no-code. Hoe ziet het leverancierslandschap er over 5 jaar uit en wat wordt “the next big thing”?

Thema 2 (Audio Edit)

Er zijn en komen steeds meer low- en no-code platformen op de markt. Zelfs partijen als Amazon, Google en Microsoft begeven zich op deze markt. Hoe blijft Betty Blocks zich komende jaren onderscheiden?

Er gebeurt inderdaad erg veel, het meest recente voorbeeld is dat Amazon met een nieuw product is uitgekomen. Om de low- en no-code markt te begrijpen is het erg van belang om juist het doel te begrijpen van wat je wilt bereiken met een bepaalde platform-propositie. De low-code markt komt vanuit de visie om softwareontwikkelaars op een IT afdeling te helpen versnellen. Het kan zijn dat je voor 100 mensen werk hebt, maar door onvoldoende budget of dat je ze niet kunt vinden, heb je 40 ontwikkelaars. Met technische low-code tools kunnen deze developers geholpen worden om zo meer werk te kunnen verrichten.

Aan de hele andere kant van het spectrum heb je tooling om snelle applicaties te maken. Dat is waar je in de no-code wereld op het moment veel van ziet verschijnen en dat is waar we Amazon ook in categoriseren. Honeycode werd 3 jaar geleden al aangekondigd door Amazon en is nu net uitgebracht. Dit platform is op dit moment toch wel erg beperkt in de mogelijkheden. Wat wij zien en wat bedrijven nodig hebben is een platform waar je een niet-developer mee kan laten starten. Wanneer hij iets maakt wat belangrijk is, dan kan het worden overgenomen door iemand met ervaring. Dat is waar we ons in onderscheiden en ook in willen blijven onderscheiden.

Met Citizen development & No-Code wil je iemand laten beginnen met het maken van een applicatie. Die applicatie heeft een bepaalde waarde en op een bepaald moment neemt de IT afdeling het in beheer omdat hij zo belangrijk is. Dan moet je daarna wel door kunnen ontwikkelen. Bij veel no-code tooling zie je dat het zo beperkt is dat een IT afdeling er niet mee wil werken want die kunnen er niks mee. Dat is ook hoe wij Betty Blocks voor de toekomst zien, je moet heel eenvoudig kunnen starten en daarna moet de applicatie heel belangrijk kunnen worden. Dat is best een lastige propositie om waar te maken, maar wij denken dat we dat nu ook al kunnen.

Wij zijn daarom een no-code platform met low-code functionaliteiten. Je begint dus met no-code en op een bepaald moment kan je bepaalde stukken code toevoegen. Dat is een belangrijke eigenschap en dat kunnen veel andere no-code platformen niet, zo hopen we ons ook naar de toekomst te onderscheiden. 

Het laatste onderwerp wat we uiteindelijk doen is; als er dus steeds meer niet-ontwikkelaars gaan ontwikkelen dan zal je zien dat je dat ook steeds beter moet gaan controleren en gaan beheren. Als iedereen overal maar applicaties bouwt dan wordt het een rommeltje. Het onder controle houden van al die applicaties noemen we "governance". Daar onderscheiden we ons nu al in en ook naar de toekomst toe denken we ons verder te blijven onderscheiden van bijvoorbeeld Amazon of PowerApps van Microsoft. Wij kijken met vol vertrouwen naar de toekomst!

Wat worden volgens jou de uitdagingen in no-code in de aankomende 5 jaar?

Als ik een glazen bol had dan had ik het zeker geweten maar wat denk ik lastig zal blijken is organisaties helpen die verandering door gaan. Als bedrijf moeten wij ervoor zorgen dat we zowel kleine als grote bedrijven bij de hand nemen om van deze hele nieuwe trend in software ontwikkeling een succes te maken. Daarin ligt een belangrijke uitdaging voor ons allemaal in low en no-code land en ook daar willen we voorop lopen om bedrijven het best te kunnen helpen. Anders blijf je een tool die iemand ergens gebruikt. Het moet onderdeel worden van je innovatie strategie zoals wij het noemen.

No-code wordt nu gezien als innovatief en nieuw. Is no-code over 5 jaar het nieuwe normaal geworden?

Ja, Ik denk het wel! Je ziet dat het nu al heel snel meer normaal wordt en 5 jaar is best een lange tijd, dus ik denk dat we al een enorme stap gezet hebben. Zoals wij het zien is no-code tooling voor elke organisatie net zo belangrijk als dat iemand een excel sheet kan bedienen. Je ziet dat IT alleen maar belangrijker wordt en om je goed te onderscheiden, en om als organisatie goed te kunnen functioneren heb je goede software nodig. Wij voorzien dat no-code daar enorm veel waarde zal toevoegen. Je ziet nu tijdens een veranderende samenleving door COVID-19 dat er heel snel applicaties nodig zijn. Wij verwachten dat wanneer COVID-19 hopelijk snel voorbij is er andere veranderingen komen want de wereld is continue in verandering.

Het is een standaard tool in je gereedschapskist voor elke professional ongeacht in welke business je zit. Je weet hoe je excel moet bedienen, je weet hoe je je mail moet bedienen en je weet hoe je eenvoudig zelf een applicatie kan bedienen. Dat is hoe wij de toekomst van no-code zien!

Er zijn grote stappen gemaakt, van code naar low-code naar no-code. Wat wordt de volgende stap denk je?

Ik denk dat we nog midden in de stap van low-code naar no-code zitten. Je ziet dat heel veel no-code tooling nog erg beperkt is. Bepaalde UI zijn standaard waar je niet in uit kan breken, je kan geen goede integraties maken en meer van dat soort zaken. Daar is voor andere platformen nog veel werk aan de winkel, wij hebben dat al heel goed voor elkaar. De eerst volgende stap lijkt me dat aan de ene kant no-code qua complexiteit meer aan kan maar dat ook de gebruiksvriendelijkheid nog verder toeneemt. Je zou bijna zeggen dat die twee dingen elkaar tegenspreken maar wij weten zeker en bewijzen al dat het kan.

Wanneer standaard no-code geregeld is, ga je heel erg in op om no-code onderdeel te maken van je innovatie strategie. Als je no-code toevoegt dan moet je er ook voor zorgen dat er mensen worden getraind, dat je ook in de organisatie het zo hebt geregeld dat mensen weten waar ze naar toe moeten als ze een vraag hebben. Als jij 2000 medewerkers hebt en 1000 daarvan maken af en toe een applicatie gaat het bij de IT afdeling of partners heel druk worden. 

Een volgende belangrijke stap daarna is dat het zo normaal wordt dat er andere problemen ontstaan, die problemen zie je nu al een beetje ontstaan. Maar ik denk dat daar de volgende uitdaging in ligt. Dat je dus een standaard raamwerk neerlegt waardoor je het mensen een stuk makkelijker maakt, maar ook om te zorgen dat ze geen fouten maken.

No-code whitepaper download

 

Deel deze pagina:

Bekijk alle stories
Bekijk alle stories