jan 24, 2020 3 minuten

Van Syrisch vluchteling naar Senior full stack Developer in hartje Rotterdam.

Door: Bas Hendriks

holygrow
interview

Waar word jij nou écht blij van?
De glimlach van mijn dochter, de liefde die ik van haar ontvang als ze naar me toe komt om te knuffelen als ik thuis kom van werk. Mijn zoon, ons tweede kind is drie maanden geleden geboren, wat een geschenk.

Waar ik ook erg blij van kan worden is de uitdaging in het programmeren. Wanneer er herhaaldelijk lastige vraagstukken ontstaan die moeten worden uitgezocht & opgelost, daar krijg ik een kick van!

Marwan, kan je ons eerst iets vertellen over je achtergrond en carrière?
Graag! Ik ben geboren in Jeddah, Saudi-Arabië, in 1988. Het jaar dat het Nederlands elftal zijn eerste EK-overwinning ooit behaalde in het stadion van München. Mijn favoriete voetbalclub is nu ook Bayern München. Na mijn eerste levensjaar ben ik met mijn ouders naar Syrie verhuisd. Hier ben ik met mijn ouders, twee zussen & één broer opgegroeid.

Zoals veel jongeren speelde ik vaak buiten, we voetbalden & zwommen graag in Damascus, de hoofdstad van Syrië. Nu vind ik het heerlijk om goede films te kijken, mijn favoriete films zijn; Braveheart, Die Hard & The Godfather.

In de zomervakantie gingen we vaak met de auto naar Mashta Al Helou. We verbleven daar op de top van de berg, daar sliepen we eigenlijk altijd. Hier konden we onder elkaar zijn en genieten van het mooie uitzicht over de stad en natuur. Oh, en de lekkerste gegrilde kip! In de wintermaanden gingen we vaak naar de sneeuw in Bloudan, een dorpje 45 minuten rijden van Damascus.

Op mijn 17e heb ik de basisschool afgerond, daarna ben ik toerisme gaan studeren. Vanuit mijn studie ben ik aan de slag gegaan bij een reisbureau. Na 3 jaar ben ik doorgegroeid als consultant en 2 jaar later vervulde ik ook de functie van supervisor naast mijn consultancywerkzaamheden.

In december 2012 heb ik mijn vrouw ontmoet, de beste dag van mijn leven. Een half jaar later, in juni 2013 zijn we getrouwd. Twee jaar later op 10 augustus 2015 heb ik besloten om samen met mijn broer Abdul de reis voor een beter leven te wagen. Uiteindelijk bereikten wij de grens van Nederland bij Venlo.

 

Binnen 4.5 jaar wist ik mijn leven helemaal opnieuw op te bouwen!

 

Wat is je eerste herinnering aan Nederland?
Ik kan het mij nog héél goed herinneren. Abdul & ik kwamen aan op het station van Venlo en er kwam een wat oudere meneer op ons afgelopen met een enorme glimlach. Die glimlach was voor ons bedoeld, het voelde als een vriendelijke knuffel en warm welkom.

Na onze uitputtende reis zagen we er slecht uit, we hadden weinig geslapen en slecht gegeten. "How are you doing? Can I help with something?" vroeg de wat oudere meneer. Hij was geïnteresseerd en wilde ons graag helpen! Het was een aangenaam gesprek en ik zal zijn glimlach nooit meer vergeten. We kregen op deze manier een goede indruk van hoe Nederlanders zijn. Ik hoop dat het goed met hem gaat en wens hem het allerbeste toe.

Wat zijn de verschillen tussen Syrië & Nederland?
Ik ben opgegroeid in Damascus, het was een bloeiende stad en niets anders dan andere grote steden in Europa. Er zijn universiteiten, economische welvaart & andere mooie zaken die bij een stad komen kijken.

De mensen in Nederland zijn heel erg direct, dat is wennen maar heel fijn om mee te werken. Verder is Nederland gewoon erg plat, ik houd juist van bergen.. ons vaste zomervakantie adres in Mashta Al Helou op de top van de berg bijvoorbeeld. Ook hebben we in de winter sneeuw in Syrië, dat heb ik hier nog helaas niet gezien.

 

Wat is het belangrijkste wat je hebt geleerd? Waar ben je het meest trots op?
Ik heb in de afgelopen jaren veel geleerd. Eén belangrijk ding is het hebben van geduld, want alles zal uiteindelijk goed komen. Ik ben trots op mezelf dat ik 4.5 jaar geleden een onwijs moeilijke stap heb durven nemen. De stap om mijn leven op een goede plek vanaf nul opnieuw op te bouwen & dat ik tot nu toe heel succesvol ben in wat ik de afgelopen jaren voor ogen had. Ik ben trots dat ik me volledig heb gericht op het leren van programmeren en dat ik dat onder vleugels van Holygrow mag uitvoeren.

Ook ben ik trots op mijn familie en de mogelijkheid en verantwoordelijkheid die ik heb om voor hen te zorgen & gelukkig te kunnen maken.

 

Waarom heb je voor Holygrow gekozen?
Ik ben een gemotiveerde teamspeler die initiatief neemt & het vermogen heeft om onder druk te presteren, doelen te stellen en deze te bereiken. Ik geef zeker niet snel op en beschouw mezelf als een snelle leerling.

Ik was op zoek naar een plek waar ik kon blijven groeien en kon bijdragen aan een organisatie. Ik vind het fijn dat Holygrow ambitieus is om marktleider te worden, daar wil ik me echt voor inzetten en deel van uitmaken!

Er heerst een familieband bij Holygrow, dat sprak mij erg aan! Ik pas bij Holygrow & Holygrow past bij mij. 

IMG_0050

Wat voor applicaties heb je inmiddels ontwikkeld?
Tijdens mijn internship heb ik veel meegekeken bij collega's en voornamelijk kennis opgedaan over de werkwijze binnen Holygrow. Nu ik volwaardig front-end developer werk ik aan uitdagende projecten. Een belangrijk project waar ik op het moment mee bezig ben is de Taskmanager van Fortagroep. Deze applicatie heb ik van scratch opgebouwd & bouw ik nu uit tot een krachtige applicatie die in het hart van hun organisatie past.

Wat wil je binnen de aankomende jaren bereiken bij Holygrow?

Senior full stack developer!

In de afgelopen 12 maanden heb ik mijzelf ontwikkeld tot een front-end developer met kennis van verschillende programmeertalen. Dit wil ik graag uitbreiden en in loop van mijn carrière 'full-stack' worden, dat betekent dat ik ook de back-end kennis vergaar. Maar mijn enthousiasme ligt bij het front-end gedeelte, daar wil ik het meest mee blijven werken.

 

Deel deze pagina:

Bekijk alle stories
Bekijk alle stories