sep 2, 2021 2 minuten

Digitale transformatie: 5 wins voor je organisatie

Door: Bas Hendriks

Digitale transformatie

Wanneer iemand tijdens een volgende vergadering vraagt: ‘Dus wat is nu de volgende stap voor onze organisatie?’ dan is 99 van de 100 keer digitale transformatie het antwoord. En waarschijnlijk zijn alle aanwezigen het daar roerend mee eens. Maar vaak blijft het daarbij; er worden geen concrete stappen gezet. Vaak komt dat omdat mensen niet goed weten wat een digitale transformatie precies inhoudt en wat het oplevert. Daarom hebben we 5 concrete wins voor je op een rij gezet:

1. Meer tijd voor dingen die er echt toe doen
Een van de belangrijkste lessen van productiviteits-goeroe Tim Ferriss: ‘Automatiseer niks wat je kunt schrappen en delegeer nooit iets wat je ook kunt automatiseren.’ Digitale transformatie betekent dat veel processen geautomatiseerd worden. Tijdrovende taken die weinig opleveren komen daarmee te vervallen. Je kunt efficiënter werken en krijgt meer tijd voor taken die er echt toe doen.

2. Goed gereedschap is het halve werk
Een bekende uitspraak van de Amerikaanse president Abraham Lincoln luidt: ‘If I had six hours to chop down a tree, I’d spend the first four hours sharpening the axe’. Met een digitale transformatie slijp je jouw bijl, waardoor je minder mensen en slagen nodig hebt om die boom daadwerkelijk te hakken. Anders gezegd: goed gereedschap is het halve werk. Slecht gereedschap daarentegen betekent dubbel werk. Het leidt tot frustratie, een slechtere dienstverlening of zelfs tot burn-out.

3. Vertrouwen van de klant
Wel eens van de 3-seconden regel gehoord? 53% van de smartphonegebruikers klikt weg als jouw website langer dan 3 seconden nodig heeft om te laden. 3 seconden en weg is je potentiële klant. De klant van nu verwacht snelheid en eenvoud. Maar ben je in staat om aan de verwachtingen van je bezoekers te voldoen - of beter nog - die te overtreffen, dan gebeurt precies het tegenovergestelde. Mensen voelen dat je rekening met ze houdt, hun kostbare tijd niet verspilt en hun leven makkelijker probeert te maken. Dat zorgt voor vertrouwen.

4. Hogere omzet, minder problemen
Het maakt niet uit bij welke organisatie je werkt, profit of non-profit, groot of klein: er moet geld binnenkomen. Als je efficiënter werkt, krijg je gelukkige medewerkers en tevreden klanten. En dat zorgt voor meer omzet. Zo simpel is het.

5. Paradigmaverschuiving
Dit is wellicht de grootste win: een digitale transformatie creëert nieuwe mogelijkheden. En dat leidt tot cultuurverandering en een compleet nieuwe kijk op de werkelijkheid én de toekomst. Wat je eerst niet voor elkaar kreeg, is nu normaal. Grenzen worden verlegd, verwachtingen bijgesteld, fantastische vernieuwingen doorgevoerd. The sky is the limit.

 

Niet voor niets staat digitale transformatie bij elke organisatie bovenaan de agenda. Maar waar hebben we het dan precies over? En wat betekent het voor jouw organisatie? Lees het, waarom én hoe in onze e-book!

digitale-transformatie

Deel deze pagina:

Bekijk alle stories
Bekijk alle stories