mei 28, 2019 5 minuten

13 vragen aan Bas Pouleijn over het No-Code platform Betty Blocks!

Door: Bas Hendriks

Betty Blocks
interview
No-code

The one and only, gezien bij BBOS '19 achter de knoppen.. Bas Pouleijn! Vanaf het begin af aan hoort Bas bij Holygrow & hij is (gelukkig) niet meer weggegaan! Vandaag vragen we zijn hemd van het lijf over No-Code.

Op 22 juni 2018 begon het partnerschap tussen Holygrow en Betty Blocks, voor Bas was No-Code geen onbekend terrein en zijn eerste indruk was dus ook enthousiast: 'In het verleden is er al meerdere malen geprobeerd om No-Code/Low-Code platforms en services van de grond te krijgen, dit sloeg toen niet echt aan omdat het niet lekker werkte.’’ aldus Bas. ’’De hoop zat er nog wel in want het idee is goed! De mogelijkheden voor de business om met IT samen te werken maakt het een geweldig streven dat No-Code development'.

Je was nog van het traditioneel coderen. Hoe heb jij de overgang naar Betty Blocks platform ervaren?
Persoonlijk voelde het voor mij als een natuurlijke overgang. Het coderen sprak mij nooit echt aan. De reden dat ik begon als programmeur was dan ook om processen vanuit de business efficiënter te maken. Coderen was op het moment dan ook de beste manier om dit te realiseren.

Zoals je op onze blog kunt teruglezen vertellen wij dat je dankzij het gebruik van No-Code, tijd bespaard & de werkdruk verminderd doordat het alles net even wat makkelijker maakt. Hoe sta jij hierin?
Ik ben het daar volledig mee eens. Het bespaard zeker veel tijd om met No-Code te ontwikkelen. De afstand tussen de IT en de business wordt veel kleiner gemaakt, je bent minder afhankelijk van de IT in het doorvoeren van aanpassingen. Vaak heb je veel valkuilen die ontstaan bij traditioneel ontwikkelen die al eens eerder getackeld zijn.

Het komt weleens voor dat de IT in een traject gaat voor maanden. Aan het begin van dit traject worden er in de ontwikkeling al verkeerde keuzes gemaakt, die pas achteraf ontdekt worden waardoor je al veel tijd bent verloren. Dat zijn meestal de problemen in traditioneel development maar als je No-Code gebruikt en de mensen binnen je eigen organisatie in de ontwikkeling er betrokken bij houd heb je al sneller in de gaten als het ergens een beetje misgaat en dan kan je ook eerder aan de bel trekken. Uiteindelijk is de business die weet hoe het gemaakt moet worden. Hoe korter het proces hoe beter!

Ook hou je de applicatie in eigen beheer waardoor je niet voor elke aanpassing aan hoeft aan te kloppen bij IT.

Ook wordt er gezegd dat het gebruik van No-Code voordeliger is. Hoe kijk jij hiernaar?
Dit is afhankelijk per project uiteraard, maar over het algemeen gaat met No-Code het gehele proces een stuk sneller waardoor je de kosten van een extern IT bureau wel dekt. Ook hou je de applicatie in eigen beheer waardoor je niet voor elke aanpassing aan hoeft aan te kloppen bij IT.

Holygrow werkt nu al een tijd samen met Betty Blocks, wat maakt de samenwerking zo fijn voor jou en wat vind jij zelf zo interessant aan Betty Blocks als platform?
Wij als Holygrow waren al jaren opzoek naar een technologische partner waar wij zelf achter stonden. Wij zijn zelf een bedrijf met gedreven jonge mensen, toen we voor het eerst bij Betty Blocks langs gingen viel ons op dat ook bij hun dezelfde mentaliteit aanwezig was. De mensen daar werken ook met veel passie aan het platform en nemen de zorgen van hun partners serieus!

Ten opzichte van andere No-Code/Low-Code platformen is de vrijheid die je binnen het platform krijgt heel fijn bij Betty Blocks. Veel andere platformen zijn gelimiteerd in de mogelijkheden die je krijgt. Daarnaast is de user experience van een platform ook van groot belang om sneller te kunnen bouwen. Uiteindelijk is het ook gewoon leuk om te werken in het platform!

Betty Blocks Applicatie


We hebben het al een tijd over No-Code, wat is een belangrijke reden om hiervan gebruik te maken?
Veel medewerkers binnen bedrijven zijn tegenwoordig behoorlijk IT volwassen. Zeker jongere mensen die opgegroeid zijn met smartphones en desktops/laptops. Deze medewerkers zijn heel goed in staat om te werken binnen No-Code platformen. Zij zien ook vaak veel beter wat de verbeter slagen zijn binnen hun business dan een extern IT bureau. Daar zit de kracht van een No-Code platform om die mensen in staat te brengen om verbeteringen in de organisatie door te voeren.  

Is er technisch gezien een groot verschil tussen Low & No-Code?
Zodra je met code gaat werken of dat nou low is of traditioneel, wordt het voor een citizen developer al erg complex. Je wilt de citizen developer juist zoveel mogelijk opties geven om zelf met het platform te kunnen werken, dus in dat opzicht zit er wel een behoorlijk verschil tussen Low & No-Code.

Zou je kunnen zeggen met de ervaring die je nu hebt opgedaan dat iedereen gebruik zou kunnen maken van het platform?
Die mogelijkheid is er zeker. Met de juiste begeleiding kan bijna iedereen wel aan de slag met het platform. Voor bedrijfskritische applicaties is het wel verstandig om een ervaren ontwikkelaar in te schakelen om het proces aan te sturen.

De werkzaamheden van een citizen developer en developer lijken veel op elkaar. Kunnen we deze twee functies met elkaar vergelijken?
Een citizen developer is vaak een persoon binnen de business die een proces wilt verbeteren. Traditioneel huurde de business dan developers in om het probleem van de citizen developer op te lossen. Met Betty Blocks kan die citizen developer veel van de taken van een developer overnemen. In dat opzicht komen beide rollen steeds dichter bij elkaar. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de citizen developer de rol van developer over zal nemen.

Hoe zie jij voor je dat bedrijven digitaal sneller kunnen innoveren met No-Code?
Doordat je een eigen omgeving hebt, is de drempel veel lager om snel apps te ontwikkelen en in de markt te zetten. Hierdoor word je minder geremd om snel een innovatief idee te testen op de markt. Wil je dit met traditionele IT doen start er eerst een heel traject en gaan er vaak wel maanden overheen voordat er een eerste versie van je applicatie online staat, tegen die tijd kan je je kans al gemist hebben.

Kunnen we verwachten dat in de toekomst No-Code het werk zo vereenvoudigd dat developers verleden tijd zullen zijn?
Developers zullen altijd nodig blijven. Betty Blocks zelf is natuurlijk ook ontwikkelt door developers. Wat ik wel denk is dat ze niet meer zo extreem veel nodig zijn als dat ze nu zijn. Bijna elk ontwikkel bureau is op dit moment wel op zoek naar developers. (wij ook!). Ik denk dat No-Code platformen er wel voor zorgen dat 80 tot 90% van het werk dat op dit moment door developers gedaan wordt, kan worden overgenomen door de business zelf.

Hoe komt het dat No-Code zo snel groeit?
Wat ik vaak merk als ik met één van onze klanten aan tafel zit, is dat er veel frustratie is tussen de IT afdeling en de business. De business wil zo snel mogelijk nieuwe aanpassingen doorvoeren, vervolgens hoor je het al bekende antwoord: 'we hebben het druk en kunnen dit nu niet oppakken, wacht maar even.'  No-Code zorgt ervoor dat de business zelf de aanpassingen kunnen doorvoeren, zelf de touwtjes in handen heeft. Dit geeft zoveel kracht aan een organisatie. Mede hierdoor waarom de No-Code movement zo snel groeit.

Kunnen we meer van No-Code verwachten, is er nog een stap verder dan No-Code programmeren of is dit het eindstation?
Het is lastig om in de toekomst te kijken, wie weet wat er nog gaat komen. Ik denk wel dat er nog heel veel gedaan kan worden met machine learning binnen No-Code, hiermee kan het No-Code systeem al adviezen geven op basis van wat gebruikers eerder hebben gedaan. Waardoor je nog sneller kan ontwikkelen!

Hoe zie jij vanuit eigen ervaring de toekomst voor je met het No-Code platform?
Mijn uiteindelijke visie is dat organisaties zelf kunnen gaan werken met No-Code platformen. Waardoor de business minder tot niet meer afhankelijk zal worden van hun IT afdeling. Dit in combinatie met de versnellingen in het ontwikkelen van applicaties zal dit tot een ware verschuiving gaan lijden binnen organisaties!

Deel deze pagina:

Bekijk alle stories
Bekijk alle stories