jan 13, 2020 3 minuten

10 vragen aan Citizen Developer Koen Lammens

Door: Bas Hendriks

Citizen Developer
interview
No-code

Waar word jij écht blij van?
Lange reizen met een aantrekkelijke bestemming voor een langere periode. Ja, daar word ik nou écht blij van. Je komt pas tot jezelf als je lang van huis bent. Weg uit de dagelijkse sleur en zonder televisie & telefoon die constant om je aandacht vragen. Van te voren niks plannen, maar gewoon kijken waar de weg je brengt is het toppunt van vrijheid.

Wie is Koen?
Ik ben in 1992 geboren en opgegroeid in Rotterdam. Ik kan mij nog goed herinneren dat we een computer in huis hadden en ik daar ook veel tijd achter heb doorgebracht. Zo'n bakbeest met alles erop/erbij/ernaast, je had er zelfs een aparte kamer voor nodig.. de computer kamer. Daar gebeurde het allemaal, MSN'en met heel de middelbare school en krabbels achterlaten op Hyves bij de leuke meiden. Toen de MP3-spelers uitkwamen groeide mijn liefde voor de computer des te meer. Muziek downloaden uit een grijs gebied die vervolgens heel je computer verziekte vanwege de 100 Trojan horses die je er gratis bij kreeg. De orde van de dag destijds voor een gemiddelde generatie Y'er. Wat was het genieten.

Na alle Trojan horses verslagen te hebben, ben ik commerciële economie gaan studeren. Een opleiding die gericht is op marketing. Na stage lopen & werkervaring opgedaan te hebben in de online marketing ben ik me meer gaan verdiepen in de informatietechnologie (IT). Zo heb ik een periode servicedesk & werkplek beheer gedaan en tijdens dit in aanraking gekomen met de term Low/No-Code. Bij mijn vorige werkgever een low-code softwarebedrijf heb ik 9 maanden veel mogen leren over model-gedreven ontwikkeling/databases.

Ricky is een vriend van mij, en ook al lange tijd back-end developer bij Holygrow. Hij heeft mij aan Holygrow voorgesteld & nu ben ik een Happy Citizen Developer!

Koen

 

Waarom heb jij voor Holygrow gekozen?
Holygrow is tof, het is écht een leuk bedrijf! Ik ben op het moment van schrijven 5 maanden werkzaam en nog steeds onder de indruk van de werksfeer. Je krijgt de mogelijkheid om overal over mee te denken. Zo ben ik niet alleen maar applicaties aan het ontwikkelen, ook ondersteun ik Bas bij marketingprojecten door mijn ontwikkelde kennis vanuit Commerciële economie.

We zijn onderling heel transparant en communiceren duidelijk op een respectvolle manier, heel open-minded en houden van fun. Ook hangt er een verbazingwekkende drang om marktleider te worden, daar komen we iedere ochtend voor naar kantoor. Dat sprak mij heel erg aan!

Hoe zou je jouw functie als Citizen Developer bij Holygrow omschrijven?
Ik omschrijf mijn functie als de toekomst. Een Citizen Developer bouwt applicaties om bedrijfsprocessen te vergemakkelijken en volgt de ontwikkelingsrichtlijnen van de IT. Ik heb geen programmeerkennis, gelukkig hoeft dat ook niet. Doordat ik opgegroeid ben met een computer en telefoon, heb ik al een heel digitaal leven achter de rug. Ik denk nu ook in digitale creatieve & innovatieve oplossingen om organisaties te verbeteren, zoals CRM-systemen, interne bedrijfsvoering en productontwikkeling.

Wat voor applicaties heb je inmiddels ontwikkeld?
Ik heb mee-ontwikkeld aan verschillende applicaties. Het project waar ik de meeste uren in heb zitten is een web applicatie die begrotingen voor mensen maakt met verschillende achtergronden. Er zijn verschillende (belasting) regels afhankelijk van de situatie of iemand een eigen bv heeft of in loondienst is. In deze applicatie worden de berekeningen automatisch uitgevoerd en kan de gebruiker flexibel data invoeren vanaf elk apparaat wat beschikt over een internet-browser. Voorheen maakte de gebruiker gebruik van excel-bestanden. Het gevaar met excel schuilt erin dat zodra er meerdere personen aan een bestand gaan werken, al snel niet meer duidelijk is wat de meest recente versie is. Daarnaast kunnen mensen binnen excel zelf eenvoudig eigen templates maken waardoor de klant en haar gebruikers geen uniforme werkmethode meer hanteren. De klant wilt uiteindelijk overstappen op het no-code systeem van bettyblocks zodat ze zelf eenvoudig aanpassingen kunnen maken aan templates en dit voor iedereen zichtbaar wordt.

Mijn functie is de toekomst!


Wat vind je van het ontwikkelen met no-code?
Ik heb geen ervaring met traditioneel programmeren dus het is voor mij niet te vergelijken. Wel kan ik delen dat het platform heel toegankelijk is en je je dagelijkse werkzaamheden veel makkelijker kan maken als je verstand hebt van de huidige bedrijfsprocessen. 

Zou je kunnen zeggen met de ervaring die je hebt opgedaan, dat iedereen citizen-developer zou kunnen worden?
Ik denk dat iedereen die een duidelijk zicht heeft op de huidige bedrijfsprocessen binnen zijn of haar organisatie i.c.m met affiniteit binnen de IT het in zich heeft om citizen-developer te worden.

Hoe zie jij voor je dat bedrijven digitaal sneller kunnen innoveren met No-Code?Het Betty Blocks platform maakt het laagdrempelig om eenvoudig applicaties in elkaar te klikken. Als een "Citizen-developer" een idee heeft om een bedrijfsproces bijvoorbeeld te digitaliseren, dan hoeft er geen tijdrovend traject gestart te worden gepaard met administratieve rompslomp. Je kan met enkele uren al een PoC (Proof of Concept) klaargezet hebben om de haalbaarheid van het concept aan te tonen.

Wat voor organisaties zouden No-Code moeten overwegen?
Over het algemeen heeft elke organisatie er baat bij. Doordat de wereld in rap tempo digitaliseert wordt er ook van elk bedrijf verwacht dat er snel nieuwe zakelijke digitale oplossingen ontwikkeld worden. Met de komst van no en low code platformen hoeven deze oplossingen niet alleen uit de kokers van doorgewinterde IT'ers te komen, maar ook van mensen uit andere afdelingen.

Wat wil je binnen de aankomende jaren bereiken bij Holygrow?
Buiten de no-code wereld ben ik ook geïnteresseerd in coderen. Ik merk dat het wel handig is om in de no-code wereld toch kennis te hebben van coderen. Bettyblocks biedt namelijk ook nog de optie om hier en daar zelf je eigen code toe te voegen. Je kan ervoor kiezen om bijvoorbeeld de front-end volledig handmatig te coderen.

 

Deel deze pagina:

Bekijk alle stories
Bekijk alle stories