Snel en flexibel ontwikkelen met

Rapid Application Development

Rapid Application Development (RAD) is de laatste jaren uitgegroeid tot misschien wel de meest populaire ontwikkelmethode binnen de agile-softwareontwikkeling. En terecht! RAD stelt je in staat om snel, praktisch en op een flexibele manier innovatieve applicaties te ontwikkelen. Alles over het wat, hoe en waarom lees je hier.

HubSpot Video

Wat is Rapid Application Development?

RAD is een ontwikkelmethode in projectvorm dat in de jaren 80 werd ontwikkeld door IBM. Het is een antwoord op de niet flexibele en vooral trage ontwikkelprocessen uit de jaren 70, zoals bijvoorbeeld de watervalmethode. Het 30 jaar oude model kreeg nieuw leven ingeblazen door de moderne behoefte om gebruikers een boeiende experience op verschillende apparaten te bieden. Het uitgangspunt van RAD is om in korte tijd en tegen lage kosten applicaties van hoge kwaliteit te ontwikkelen. De methode legt de nadruk op de User Design Cyclus van prototyping, testen en verfijnen. 

Waarom Rapid Application Development?

Organisaties zijn voortdurend op zoek naar applicaties waarmee ze sneller, slimmer en efficiënter kunnen werken. Daar kunnen ze in deze continu veranderende wereld geen maanden - of zelfs jaren - meer op wachten. Door gebruik te maken van de RAD-methode zijn organisaties in staat om applicaties vele malen sneller (en goedkoper) te ontwikkelen. 

De belangrijkste voordelen op een rij:

  • Meetbare voortgang
    Doordat componenten en prototypes herhaaldelijk worden opgeleverd, is het eenvoudig om het verloop en de voortgang van het project bij te houden en te evalueren.

  • Snel resultaat
    RAD stelt ontwikkelaars in staat om verschillende rollen tegelijkertijd te vervullen en op die manier snel prototypes op te leveren.

  • Hergebruik van componenten
    Een belangrijk aspect van de RAD-aanpak is dat eerder ontwikkelde prototypen herbruikbaar zijn. En dat scheelt tijd, effort en geld.

  • Continu feedback
    Prototypes worden snel geleverd, zodat je snel en regelmatig feedback ontvangt van de gebruikers.

  • Integratie met andere systemen
    Software die is ontwikkeld met de RAD-methode kan al in een vroeg stadium met andere systemen worden geïntegreerd. Zo komen mogelijke issues snel aan het licht en kan er direct gewerkt worden aan een oplossing.

  • Flexibel
    De snelle ontwikkeling van applicaties zorgt ervoor dat de software zeer flexibel is. Prototypes kunnen daardoor op elk moment weer aangepast worden.

Snel en flexibel ontwikkelen met Rapid Application Development.

Elke organisatie heeft zo zijn eigen uitdagingen. Maar als het om software-ontwikkeling gaat, lopen ze eigenlijk allemaal tegen dezelfde problemen aan. In dit e-book laten we zien dat dit vaak met traditionele ontwikkelmethoden te maken heeft. Ontdek hoe Rapid Application Development (RAD) een effectievere methode kan zijn om de problemen van jouw organisatie op te lossen en digitale innovatie te versnellen.

 

Download e-book

De 4 fundamentele fasen van het RAD-model

Om Rapid Application Development succesvol te implementeren, volg je een specifieke werkwijze die bestaat uit 4 fasen:

1. Doelstellingen en requirements
Alle stakeholder werken samen om te komen tot één duidelijk doelstellingen. De doorlooptijd van de planningsfase is minimaal. In plaats van weken of maanden te besteden aan het definiëren van alle specificaties, maken de stakeholders een zogenoemde schets van de requirements. In tegenstelling tot traditionele ontwikkelmethoden worden concrete specificaties pas toegevoegd en/of verfijnd naarmate het project vordert. Zo kan feedback daar direct in worden meegenomen.

2. Gebruikerservaring en prototyping
In deze fase komt de RAD-methode optimaal tot zijn recht. De eerste modellen en prototypes van de applicatie worden ontwikkelde met behulp van continue gebruikers- en klantfeedback. Zo kunnen bugs en defecten direct worden verholpen en eventueel veranderende behoeften van de klant in een volgend prototype worden doorgevoerd. Deze stap kun je in principe oneindig blijven herhalen.

3. Kortcyclische implementatie
In deze fase worden prototypes werkende modellen. De meeste defecten en verbeteringen werden al doorgevoerd in fase 2. Dit zorgt ervoor dat de ontwikkelteams het eindproduct veel sneller kunnen opleveren dan met traditionele ontwikkelmethoden. In de constructiefase wordt ook getest en is het nog niet te laat om nieuwe klantfeedback te implementeren.

4. Oplevering
Deze fase is enigszins vergelijkbaar met de implementatiefase van traditionele ontwikkelmethoden. Iedereen is blij met het product en het is tijd om het product in een live omgeving te lanceren. Ontwikkelaars richten zich hier op stabiliteit en onderhoud. De documentatie wordt geschreven en de gebruikers worden getraind.

Voor wie is RAD het meest geschikt?

Organisaties in snel veranderende sectoren

Voor organisaties die actief zijn in een sector waarin op elk moment veranderingen kunnen (en zullen) plaatsvinden, is het vermogen om het product daar continu op aan te kunnen passen cruciaal.

Organisaties met sterke teams

Om RAD goed te laten werken, is er uitstekend teamwork nodig. De korte planningsfase en de snelheid van de ontwikkelmethode vragen om goede communicatie tussen de ontwikkelaars en alle stakeholders (incl. klanten).

Organisaties met veel shadow-IT

Een groot probleem voor veel organisaties. Shadow-IT ontstaat wanneer de business simpelweg geen tijd heeft om op IT te wachten en zelf applicaties ontwikkelt (met alle risico’s van dien).

Rapid application development met behulp van no-code platform Betty Blocks

Low en no-code platformen versterken de RAD-methode omdat ze - naast een versneld proces - ook een snellere ontwikkeling vanuit technologisch oogpunt mogelijk maken. Niet voor niets is Betty Blocks onze officiële partner voor Rapid Application Development. Betty Blocks is het eerste no-code platform waarmee je snel en eenvoudig een webapplicatie op maat bouwt. Met voorgeprogrammeerde blokken en templates stelt het programmeurs en niet-programmeurs in staat om tot tien keer sneller te ontwikkelen dan met traditionele code.

Ontdek Betty Blocks

Ontdek onze cases

Nu je meer weet over Rapid Application Development, laten wij je graag wat applicaties zien die wij voor onze klanten ontwikkelden met een RAD-aanpak.

Bekijk alle cases
Bekijk alle cases